fundament logo

 

A Fundament Polgári Társulás 1997. április 8-án alakult, a szervezetet ekkor jegyezte be a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma.

Húsz éves működésünk alatt számos projektet valósítottunk meg társulásunk küldetésével összhangban és kialakítottuk a társulás programjainak struktúráját. Ezekhez a programokhoz lettek hozzárendelve az egyes projektek.

Hosszútávon valósítjuk meg a város és a régió társadalmi- és gazdasági tőkéjének növelését, melynek keretében kialakítottuk a helyi civileket, intézményeket és önkormányzatokat támogató mechanizmusokat. A társulás segít fejlesztési stratégiák kidolgozásában az egyes településéken, kistérségekben, a járásban és a régióban.

Kialakítottuk azon helyi civil szervezetek tipológiáját, melyek képesek partnerségi együttműködésekre és nagyobb pályázatok megvalósítására az Európai Unió strukturális alapjaiból. 2004 és 2006 között létrehoztuk a járás szociális betagozódásának programját. Párhuzamosan elkezdtük az Európai Információs Központ működtetését Rimaszombatban.

2008-ban a társulás nemzetközi porondra lépett a "Start - intézmények felkészítése határon átnyúló együttműködésre Ukrajnával" című projektjével. Ezt két sikeresen megvalósított CBC HU-SK pályázat követte, mely előmozdította a szlovák-magyar határ menti régió szervezeteinek együttműködését. A kialakított partnerségek a mai napig működnek és hozzájárulnak a határ menti térség fejlődéséhez.

Társulásunk kiemelt figyelmet fordít a fiatal generációra. Az önkéntes munka előmozdításának filozófiáját a Fiatalok Lendületben, majd az Erasmus+ program pályázataiban valósítottuk meg. Eddig 10 fiatal tevékenykedettszervezetünkben  egy éves önkéntes szolgálaton az Európai Önkéntes Szolgálat projektjeiben Franciaországból, Litvániából, Törökországból, Spanyolországból, Magyarországról és Dániából. 

Sikeresen megvalósított programjaink és elért eredményeink további munkára ösztönzik a társulás munkatársait, külső szakértőit és önkénteseit. A régióban kulcsfontosságú civil szervezetté váltunk, melyet a régió határain túl is elismernek. A társulás filozófiája a modern Európa és az egészséges lokálpatriotizmus értékein nyugszik.